Network

2023-02-08
Publication Type: Article
Country: Greece
Skills addressed
Employability; Self-awareness;

(GR) Aυτογνωσία και αυτοέλεγχος στον χώρο εργασίας

Η καλλιέργεια της αυτογνωσίας συμβάλλει στην αύξηση της προσωπικής ωρίμανσης. Ταυτόχρονα η γνώση του εαυτού αποτελεί γνώρισμα του ώριμου συναισθηματικά ατόμου. Ένας τέτοιος άνθρωπος, συνειδητά μέσα σε όλη την δομή και σύστημα της δικής του ύπαρξης ή προσφοράς και την καλύτερη σχέση του με τους συναδέλφους. Όταν όμως δεν του καθορίζονται με σαφήνεια τα καθήκοντα του ή όταν τα καθήκοντα που πρέπει να εκτελούνται από άλλα άτομα απαιτούνται παράλληλα με τα δικά του ή όταν το λεγόμενο Management by objectives (MBO’S) ή Management by result (MBR’S) δεν γίνεται στοχευμένα αλλά με οξύθυμες φωνές και παραλογισμούς και χωρίς να υπολογίζονται τα όρια ή δυνάμεις και αδυναμίες αλλά και η νομική δεοντολογική κάλυψη τότε η ενδεχόμενη έκβαση είναι η αποτυχία του όλου συστήματος.

Χαρακτηριστικά πολλοί manager έχουν προχωρήσει σε ένα βαθμό αυτογνωσίας αλλά υστερούν στην δυνατότητα να επικοινωνούν με τον υφιστάμενο τους στο σημεία επιτυχίας δηλαδή σε εκείνο το σημείο που θα οδηγήσει στην μείωση των δυσκολιών και αχαρνών αδιεξόδων.

Από την άλλη ένας καλός manager είναι εκείνος που πρώτα ικανοποίει τις ανάγκες τους συναδέλφους του, τόσο σε επίπεδο επαγγελματικών γνώσεων αλλά και σε επίπεδο ανταμοιβής / αναγνώρισης του έργου τους χωρίς να μειώσει το έργο οποιουδήποτε άλλου συναδέλφου.

Το κάθε άτομο στην ομάδα έχει τα δικά του πλεονεκτήματα «αδυναμίες» ή / και ιδιομορφίες. Ο καλός manager πρέπει να ανακατανέμει τα πιο πάνω χαρακτηριστικά. Δηλαδή να παίρνει από τα καθήκοντα σύμφωνα με τις γνώσεις και τις ικανότητες του και να δίνει στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται σύμφωνα και με την δική του συνεισφορά γνώσεων καθοδηγημένα και με την σύμφωνη γνώμη όλων χωρίς να αδικά κανένα. Εξ΄ άλλου η μεγαλύτερη αδικία είναι η εξίσωση των άνισων.
Για να συμβούν όμως τα πιο πάνω χρειάζεται o manager να εστιάσει την προσοχή του στις επιτυχίες του και όχι στις αποτυχίες του σ’ αυτά δηλαδή που έχει καταφέρει στο παρελθών ως άτομο ή ως μέλος μίας ομάδας.

Εξ’ άλλου ο John P Hewitt στο βιβλίο του Self and Society (a symbolic interactionist social psychology) λέει “Problematic event do occur within defined situations, for people act in unexpected or seemingly nonsensical ways, but if people act on the basis of definition a self fulfilling prophecy overloaded them then one adopts the perspective of the other and the out come is fantastic!”

Except for the user - generated content of the Career Services Map and the Network, all text on the website is licensed under Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)

CC BY-SA: This license allows reusers to distribute, remix, adapt, and build upon the material in any medium or format, so long as attribution is given to the creator. The license allows for commercial use. If you remix, adapt, or build upon the material, you must license the modified material under identical terms.

CC BY-SA includes the following elements:

BY – Credit must be given to the creator

SA – Adaptations must be shared under the same terms

Icon